10 godina PASCH-a

U Sarajevu, 3.novembra se održala manifestacija povodom 10 godina PASCH-a tj. partnerskog projekta sa Goethe institutom.

Koordinator projekta “10 godina PASCH-a” za područje BiH, Adnan Čevra, nije krio zadovoljstvo prezentacijom naše škole

“Ne mogu a da ne izrazim svoje oduševljenje zbog vaše prezentacije. Ono što ste vi pripremili i uradili pokazuje koliko požrtvovanosti ima u svakom vašem projektu.”

U tu svrhu smo obavili interviju sa koordinatorom ovog projekta u našoj škol, profesorom Mujkić Jasminom i veo šta smo zabilježili.

Naša škola je učestvovala u ovom projektu sa još 15 partnerskih škola iz BiH, od čega 7 spadaju u FIT program, a ostale u DSD program. Navršeno je 10 godina i došlo je vrijeme da se rekapituliraju rezultati. Svaka škola je u Domu mladih u Skenderiji imala svoj štand i to je neka vrsta malog sajma gdje je svaka partnerska škola pozvana da predstavi svoje projekte. Iako je nemoguće predstaviti sve rezultate, mi smo pokušali na neki način učiniti to interesantnim za posjetitelje da bi bilo koliko toliko interaktivno.

Cilj nam je bio da se publika može uključiti i aktivno učestvovati te zbog toga smo odlučili da model naše prezentacije bude, pored ostalog, najviše usmjereno na aktivnosti vezane za ekološki projekat preko biciklitičke sekcije i
projekat posjete operskih predstava koje realizujemo već preko 10 godina.
U ovom projektu smo učestvovali prof, Abbass Samer i ja te još 7 učenika: Arnaut Belmin, Šestan Merima, Beganović Najda, Vražalica Lejla, Zildžić Lajla, Dedić Adela.
Napravili smo kviz gdje je publika mogla da pogađaju melodije i predstave putem slika koje smo mi pravili kao ilustracije opera, opereta, mjuzikala, baleta. Isto tako, mi smo sa tim fotografijama učestvovali na takmičenju i postigli značajan rezultat. Jedna fotografija je izabrana za sliku mjeseca novembra, a jedna je fotografija, ilustracija opere Karmen, osvojila prvo mjesto. Na ovaj
način smo svima približili šta je naša škola postigla uz pomoć Goethe instituta.

Izvijestila: Džejla Ibrahimović