25 OKTOBAR – SVJETSKI DAN PJEŠAČENJA

Godine 1992. u Rio de Janeiru u Brazilu, nakon konferencije o očuvanju okoline, međunarodna organizacija TAFISA, predložila je da se jedan dan u mjesecu oktobru proglasi Svjetskim danom pješačenja. Cilj je bio izvesti toga dana što više ljudi u prirodu kako bi se razvila svijest o potrebi ekološkog očuvanja te sredine, ali i svijest o potrebi kretanja. Pješačenje je čovjeku najprirodnije kretanje, najjednostavniji oblik i čuvanja i unapređenja zdravlja. Znanstveno je dokazano i u praksi potvrđeno da redovito pješačenje i vježbe u prirodi povoljno utiču na: rad srca i krvnih žila, krvni tlak, smanjuju se štetne masnoće u krvi i eliminira se višak kilograma, osigurava se ravnoteža i smanjuje psihička napetost…

Učenici Gimnazije “Dr.Mustafa Kamarić”, obilježili su Svjetski dan pješačenja u petak, 25.oktobra 2019.god. Pješačenje se odvijalo na relaciji škola-dječije selo-gaj-škola.
Učestvovati su mogla po tri učenika iz svakog odjeljenja, a vođa ove aktivnosti bila je profesorica Jasmila Halilović Žuna.

Zahvaljujemo se profesorici na dobroj organizaciji i lijepoj i ugodnoj šetnji te se nadamo da ćemo imati još ovakvih aktivnosti u budućnosti.

Izvijestila: Amina Osmanhodžić