OKTOBAR – MJESEC KNJIGE

Promovisanje važnosti knjige, njene uloge u obrazovanju i izgradnji identiteta pojedinca te njenog značaja u svakodnevnom životu, cilj je onih koji nastoje knjizi dati dostojnu pažnju. Ljudi su, kreirajući historiju o sebi, osmislili značajne vremenske periode u kojima se akcenat stavlja na bitnost i važnost knjige, stoga se mjesec oktobar obilježava kao mjesec knjige. U mjesecu oktobru se u regionu organizuju sajmovi knjige koji okupljaju izdavačke kuće, najljepše naslove, velike autore i istinske ljubitelje pisane riječi.

Znanje koje dobijamo čitanjem, nosimo sa sobom u svakom trenutku i tako potvrđujemo da je knjiga naš najbolji prijatelj.

Povodom oktobra – mjeseca knjige, članovi bibliotekarske sekcije su zajedno sa našom bibliotekarkom Rasemom pripremili plakate i unijeli veliki broj naslova u inventar biblioteke, održali akciju prikupljanja knjiga i novčanih sredstava u cilju poboljšanja bibliotečkog fonda.

“Ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život”, rekao je naš poznati bosanskohercegovački pjesnik i književnik, Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine.

Izvijestila: Amina Osmanhodžić