KLUB LJUBITELJA OPERE U POSJETI HRVATSKOM NARODNOM KAZALIŠTU U OSIJEKU

Kao i prethodnih godina, Klub ljubitelja opere pod vodstvom profesora Jasmina Mujkića je i ovaj zimski raspust iskorostio na najbolji način. Dana 18.01.2019. zaputili smo se ka Osijeku kako bismo prisustvovali izvođenju svjetski poznate operete Emeriha Kalmana pod nazivom “Kneginja Čardaša” (Die Csardasfürstin).

No, prije odlaska u pozorište popodnevne sate smo iskoristili za obilazak predivnog Osijeka. Posjetitelji smo historijski spomenik “Fićo gazi tenka!” kao podsjetnik na rat tokom 90-ih godina. Potom smo obišli Osiječku Tvrđu koja je uz Osiječku konkatedralu jedan od kulturno-historijskih bisera grada. Slobodno vrijeme u gradu iskoristili smo za individualne obilaske uže jezgre grada i odmor.

U večernjim satima napokon je došlo vrijeme da pogledamo veličanstvenu izvedbu “Kneginje čardaša” to jeste operete u 3 čina mađarskog kompozitora Emmericha Kálmána, libreto Lea Steina i Bele Jenbach. Premijerno je prikazana u Beču u pozorištu Johann Strauß 17. 11. 1915. Ostvarene su brojne filmske verzije i snimke.
“Okosnicu ove operete čini (društveno šokantna) ljubav između slavne revijske pjevačice Sylve Varescu i mladog aristokrata Edwina Ronalda koji od svoje strasne i iskrene ljubavi ne odustaje ni pod žestokim pritiscima svoje tako plemenite porodice. Kako bi se dramski i komično sve zakompliciralo, tu je i drugi, dakako ljubavni par: duhoviti vjetropir Boni koji je u ljubavi s prpošnom i ljupkom Stasi. Njima se pridružuje predstavnik „stare garde“ – Feri-bácsi. Uvijek vjeran domovini koja kao da je melosom uglazbila veselje i strast, Kálmán uz duete i arije koponovane u maniru valcera u operetu (kao uostalom u sva svoja djela) ugrađuje mađarske muzičke motive. U nekim je muzičkim brojevima tako, primjerice, uzeo čardaš kao podlogu – tu mu je na ruku išao i sam libreto.”

Po završetku izvedbe imali smo priliku da se fotografišemo sa glumačkom ekipom iz Osijeka i sa njima popričamo o fantastičnoj izvedbi.

Za više informacija o opereti “Kneginja čardaša” i njenoj izvedbi u Osijeku možete posjetiti web stranicu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Izvijestila Merima Šestan