Naši učenici obilježili Svjetski dan moždanog udara

S ciljem promocije zdravlja i zdravstvene informisanosti stanovništva, na području općine Gračanica obilježen je Svjetski dan borbe protiv moždanog udara.

Nosilac projekta je Udruženje studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli ‘’MEDICUS’’ i Klinika za neurologiju UKC Tuzla, a koordinator za područje općine Gračanica je doktorica Edina Čamdžić a ispred Gimnazije profesorica biologije Lutvija Čolo. Projekat je realizovan nizom aktivnosti u četvrtak i petak 26. i 27.10.2017.godine.

U sklopu prvog dana obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, održano je edukativno-interaktivno predavanje u kabinetu biologije, od strane dr. Čamdžić i studenata Nermina Alibašića i Nermine Gazibara, za učenike/ce izborne nastave biologija Gimnazije, i učenike/ce drugog razreda Medicinske škole. Učenici/ce su upoznati sa pojmom moždani udar, simptomima i znakovima istog te mogućnostima prevencije. Potom je u centru grada izvršena podjela letaka, te besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi.

Drugi dan organizovan je odlazak grupe učenika dvije srednje škole, na “Javnu tribinu o moždanom udaru”, održana na Medinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. 

U cijelom svijetu, 29. oktobar se obilježava kao Svjetski dan moždanog udara.

Ovaj projekat je podržala i World Stroke Campaign organizacija.