Obilježen Svjetski dan knjige 23.april

23. april se obilježava kao Svjetski dan knjige i autorskih prava. Svaka pročitana knjiga predstavlja novi ulaz u svijet tako da ne možemo poreći njenu važnost. Ovo je simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, i William Shakespeare te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

Naši učenici su i ove godine na prigodan način obilježili Dan knjige i smrt velikog svjetskog književnika Shakespearea. Članovi English Workshop-a su sa svojom mentoricom profesoricom Lejlom Đulić pripremili raznovrstan program. Učenice IIc Amina Kamarić i Jasna Mehmedović te učenice Ia Adnana Mulalić i Larisa Bešić su pripremile interaktivnu prezentaciju gdje su nas upoznale sa likom i djelom Williama Shakespearea. Grupa učenika IIb koju čine Benjamin Smajić, Adnan Maleškić, Berina Hrnjčić,

Abida Mulahusejnović, Azra Gopo, Maida Sprečić, Šaira Delić, Dženana Selmanovć, Nadija Mujčić i Jasna Mehmedović su kao Drama Club od strane English Workshop-a pripremili kratku predstavu u dva čina kao parodiju na Hamleta. Sve gledaoce su oduševili svojim tečnim engleskim jezikom, ali i beskrajnom harizmom i humorom. Ovome je prethodilo mnogo rada i truda jer sami napisali scenarij, vrijedno vježbali svake sedmice da bismo mi uživali u njihovoj izvedbi.

Pored divne predstave, članovi bibliotekarske sekcije su sa našom bibliotekarkom Rasemom upoznali sve nas sa historijom knjige i pismenosti.

“Knjiga je vrijednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona sama gradi spomenike u srcu onoga koji je čita.” – Egipatski zapis

Izvijestila: Merima Šestan