Obilježili smo i Dan jabuke

Vijeće učenika Gimnazije je uz podršku ZZ Gračanka obilježilo Dan jabuka. Naši učenici su prolaznicima simbolično dijelili jabuke i letke o važnosti jabuke za naše zdravlje.
Pored dijeljenja jabuka, Vijeće učenika se pridružilo 2. Sajmu ženskog poduzetništva te dalo svoj doprinos uz prodavanje učeničkih rukotvorina.

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. oktobra započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.

Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka.

Na kraju, što reći osim:

Sretan Vam Svjetski dan jabuka

Izvijestila: Merima Šestan