Oktobar – mjesec knjige

Želeći skrenuti pažnju na knjige i njihov značaj u obrazovanju i svakodnevnom životu čovjeka u cijelom svijetu , u našoj zemlji se već duže vrijeme mjesec oktobar obilježava kao mjesec knjige. Cilj njegovog obilježavanja je popularizacija književnosti i čitanja te promocija čitalačke građe.

Možemo reći da je prostor bez knjiga kao čovjek bez srca i duše, a biblioteke su hramovi sa puno čeljadi sastavljenih od stranica vrijednih i korisnih knjiga. Svako ko traži lijepu i korisnu knjigu, zasigurno će je i naći, a znanje koje dobivamo čitanjem, nosimo sa sobom u svakom trenutku. Svaka knjiga je svijet za sebe, svaka od knjiga nas nečemu nauči ili pak podsjeti naučenom.

Knjiga otvara vrata novog svijeta i dopušta pogled u nepoznato. Važno je kazati da je druženje sa knjigom zlata vrijedan put svakog pojedinca, jer osoba koje čita, vremenom postaje čovjek koji misli. Knjige omogućavaju ulazak u svijet mašte, upoznavanje likova i njihovih duša, emocija i poistovjećivanje s njihovim borbama.

Oni koji čitaju žive više od jednog života, putuju, ulaze u svijet avanture, emocije, historije, vjere,nauke.Povodom mjeseca knjige članovi bibliotekarske sekcije u cilju poboljšanja književnog fonda naše biblioteke, odlučili na sprovođenje akcije“Daruj knjigu“.U periodu od 15.10 do 31.10, na školskom hodniku je bio postavljen štand,na kojem su se mogle darovati knjige. Akciju je podržao velik broj učenika i profesora, a mi sa zadovoljstvom možemo reći da je sakupljen velik broj lektirnih naslova,belatristike i stručne literature. Ovim činom učenici su potvrdili drevnu mudrost koja kaže da je knjiga čovjekov najbolji prijatelj.

„Ljubav prema čitanju se pokazuje najboljim poklonom –knjigom“

 

Izvijestila: Ćosić Mirnela