Operski maraton 2018

Članovi Kluba ljubitelja opere , pod mentorstvom profesora Jasmina Mujkića , i ove godine su se odvažili na operski maraton. Izvještaj o aktivnostima je podnijela Merima Šestan, učenica prvog razreda, koja je redovan posjetilac ovih događaja

08.06. 2018. – Petak
U 7h kao članovi operske sekcije Gimnazije Dr. Mustafa Kamarić smo se zaputili u Mađarsku kako bismo u naredna 3 dana pogledali maraton scensko-muzičkih djela. U autobusu je vladala prijatna atmosfera, raspjevani i odmorni put smo proveli u šali i priči.
U 15h smo stigli na naše odredište i smjestili se u hostel u kojem smo proveli neke od najboljih trenutaka trodnevne ekskurzije. Nakon što smo jeli i odmorili se otišli smo do Operetskog teatra (Operette Szinhaz) gdje smo pogledali operetu “Grof iz Luksemburga” u novoj, nešto drugačijoj produkciji. Poslije odgledane izvedbe odlučili smo da sačekamo glumicu glavne ženske uloge, Angel Didier i predamo joj buket, ali je uspjela otići prije nego što smo je pronašli.
Pomalo razočarani vratili smo se u Wombats i družili se u zajedničkim prostorijama. U kasnim večernjim satima pridružio nam se bračni par i njihove dvije prijateljice, koji su doputovali iz Austrije.

09.06. 2018. – Subota
Poslije doručaka, negdje oko 11h zaputili smo se ka Trgu heroja u samom centru Budimpešte. Iako vrijeme nije bilo bajno i padala je kiša, to nas nije zaustavilo da prošetamo Andraši ulicom (Andrasy utca) i uživamo u lijepoj arhitekturi grada. Potom smo imali 3h slobodnog vremena koju je svaka grupa iskoristila drugačije. Neki su posjetili Budapest Eye odakle se može vidjeti cijeli grad.
Drugu večer smo u Erkelu u sastavu Državne opere pogledali balet “Snjeguljica i sedam patuljaka”. Uživali smo u gracioznosti balerina i baletana. Po završetku baleta uspjeli smo se slikati sa Snjeguljicom i predati joj buket ruža na kojem nam se srdačno zahvalila.
Slobodno vrijeme poslije izvedbe proveli smo igrajući Bean Boozled, gdje su najhrabriji iskazali.

10.06.2018. – Nedjelja
Ovaj dan je bio prava avantura za sve nas. U 10h smo se iz prostorija hostela zaputili na Budimsku stranu grada da bismo obišli Budimsku palaču i napravili neke zajedničke fotografije. Potom smo otišli do riječnog ostrva i napravili kratku pauzu. Sa ostrva smo se vozili brodicom i uživali u toplom ljetnom danu.
Treće večeri smo u Madach teatru pogledali zvijezdu ovog putovanja, mjuzikl “Fantom iz opere”.
Mađari su dokazali da su zaista jedni od najboljih u ovoj branši. Večer se završila fotografisanjem sa fantomom i Christine.
U hostelu su prodesor i učenici igrali stoni nogomet gdje je prodesor na naše iznenađenje pomeo svu konkurenciju. Noć je protekla u šali i smijehu, ali i tuzi jer je ovo bila posljednja večer.

11.06 2018. – Ponedjeljak
Odmah nakon što smo doručkovali i pokupovali neke sitnice po gradu, uputili smo se ka Gračanici. 8h sati potrebnih da stignemo kući proletilo je u zabavi i druženju u autobusu. U 19h napokon smo došli u Gračanicu, sretni što ćemo ponovo vidjeti prijatelje i porodicu.

Ovo je bilo nezaboravno i predivno putovanje koje je Budimpeštu učinilo jednim od najljepših gradova u Evropi kojem se želimo vratiti što prije.