PRVO PREDAVANJE U NAŠOJ ŠKOLI “ŽIVOT POSLIJE RAKA, BORBA SE NASTAVLJA”

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u mjesecu septembru. Slogani ove kampanje su „Život poslije raka“ i „Borba se nastavlja“ koji govore o tome kako sa izlaskom iz bolnice ne završavaju borbe djece oboljele i liječene od raka. Mnogi problemi s kojima se susreću dolaze poslije i djeca i porodice trebaju podršku društva.

Za kampanju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu planirano je održavanje edukativnih predavanja za srednjoškolce iz 10 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona na temu „Psihološki aspekt maligniteta kod djece i mladih“. 
Drugo po redu predavanje održano je u Gimanziji „Dr.Mustafa Kamarić“ u Gračanici koje se pokazalo kao nešto što je baš trebalo našim mladim ljudima. Bili su veoma zainteresovani za temu te su pažljivo slušali i „upijali“ informacije. Najkorisniji dio predavanja im je svakako bila panel diskusija sa mladim Muhamedom Mahmićem, članom grupe MladiCe, mladim čovjekom koji je u djetinjstvu liječen od raka, gdje su imali priliku pitati ga sve o njegovom iskustvu i šta je njemu najviše značilo od njegovih vršanjaka u tom periodu njegovog života. Svakako da je pažnju privukao i film „Velika bijela kuća“ koji je naišao na oduševljenje te koji je srušio sve predrasude, ukoliko ih je do tada i bilo. Vidljiva empatija i suze u očima srednjoškolaca dokaz su kvaliteta mladih ljudi našeg društva i znak da djeca oboljela i liječena od raka i njihove porodice imaju na koga da se oslone u budućnosti. Srednjoškolci Gimnazije u Gračanici stavili su zlatne vrpce na svoja srca u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Cilj predavanja i kampanje jeste upravo podizanje svijesti kod mladih na ovu temu uz isticanje važnosti podrške u procesu resocijalizacije i prevencije stigmatizacije oboljele i izliječene djece.
Edukativno predavanje držala je Sabina Duman, psiholog – pedagog u Udruženju „Srce za djecu“.

Izvijestila: Atifa Buldić- Bešić ispred udruženja “Srca za djecu oboljelu od raka”