SPRACHKURS WEIMAR 2019

Kao i svake godine, naša škola, kao jedna od PASCH škola u BiH u saradnji sa Goethe-Institutom šalje svoje učenike na dvadesetodnevni kamp njemačkog jezika u periodu od 04.08.-24.08. Ove godine na kampu održanom u Weimar-u učestvovale su tri učenice: Laila Zildžić, Ajla Džinić i Merima Šestan. Ekipu iz BiH pored nas činili su i učenici Elektrotehničke škole Tuzla: Amar Hamidović, Semir Hadžić i Armin Sakić.

Nedaleko od samog centra grada nalazi se Evropski centar za edukaciju i druženje mladih Weimar u kojem smo boravile tokom ovog kursa. 94 mladih iz 13 zemalja ( Kina, Taiwan, Malezija, Jordan, Armenija, Rusija, Bjelorusija, Estonija, Engleska, Irska, Srbija, Ekvador, Bosna i Hercegovina) širom svijeta našlo je svoj novi dom u narednih 20 dana. U njemu se odvijala nastava, pripreme za polaganje certifikata, razne aktivnosti, ali i druženje, zabava, upoznavanje novih kultura.

Pored Weimar-a, imali smo priliku da posjetimo i obližnje gradove Jena, Leipzig, Erfurt i da se upoznamo sa historijom Njemačke za vrijeme DDR-a ( Deutshe Demokratusche Republik – Istočna Njemača) obilazeći razne muzeje, ali čak i zatvor iz tog vremena. Jedna od najesukativnijih posjeta bio je u Buhenwald, koncentracioni logor za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Tokom dvadesetdnevnog boravka stekle smo brojna poznanstva, ali i prijateljstva za čitav život. Ovo je bilo jedno od iskustava u životu koja se nikada ne zaboravljaju i uvijek ćemo ih se rado prisjećati.

Tekst pripremila: Merima Šestan