Stručna posjeta HE Jablanica i Titovom bunkeru ARK D0

U okviru profesionalne orijenatacije učenika završnih razreda gimnazije, aktiv prirodnih nauka je organizovao posjetu HE Jablanici i Titovom bunkeru ARK D0. Pored učenika četvrtih razreda stručnoj posjeti su se pridružili i učenici drugih razreda u pratnji profesora Mehmeda Brkića, Mirzete Avdaković Hadžić, Selme Mehić i Nedžada Husičića.

Prvi dan, 7.4.2018. učenici su posjetili HE Jablanica gdje su ih dočekali uposlenici HE Jablanica , inženjeri koji nadziru proces proizvodnje el.energije i održavanja sistema.

Oni su i profesore i učenike upoznali sa sistemom rada hidroelektrana općenito kao i općim podacima vezanim za HE Jablanicu. Da bi učenici vidjeli kako to izgleda u stvarnosti , oni su ih proveli kroz proces proizvodnje.

U toku tog dana, učenici su posjetili i vrelo Bune i grad Mostar gdje su i prenoćili.

Sutradan smo se uputili famozno i skoro poznatom Titovom bunkeru poznatom pod kodom ARK D0. Ovo fantastično zdanje je ostavilo učenike i profesore u čudu. Prije ulaska vidjeli smo samo planinu, nakon izlaska vidjeli smo čudo od planine.

Nastavljamo put do Sarajeva. Lijep i sunčan dan izmamio je sve napolje. Sarajevo prepuno turista a još tome i otvorena trebevićka žičara je napravila ovu našu posjetu veoma sadržajnom. 

Učenici i profesori su ponijeli dosta lijepih utisaka i nadamo se da će se ovakve i slične posjete uskoro ponoviti.