STRUČNE POSJETE UČENIKA NAŠE ŠKOLE

Aktiv prirodnih nauka naše škole je u okviru svog plana i programa rada u subotu 2.11.2019. i nedjelju 3.11.2019. realizovao stručne posjete HE Jablanici, gradu Stocu, Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu i tunelu Ravne 2 unutar Arheološkog parka “Bosanska piramida Sunca”.

Učenici su imali priliku da uz pratnju stručnih lica Mirze i Seada upoznaju sa principom rada HE Jablanica, historijom gradnje, elektroenergetskim mrežama i informacionim sistemima. Rado su odgovarali na sva pitanja učenika.
Grad Stolac i njegove kulturno historijske znamenitosti su predstavile učenice opće gimnazije pri JU Srednjoškolskom centru Stolac, Amnesa i Samra. One su uspjele predstaviti samo dio kulturno historijskog blaga ovog mjesta jer nam vrijeme nije dozvoljavalo više.
U Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu, učenici su imali priliku nakon uvodnog izlaganja kustosa muzeja, pročitati djela koja su pisala djeca u ratu. Pored svakog djela se nalazio određeni predmet kao simbol za koje je to djelo i sjećanje vezano.
U Arheološkom parku “Bosanska piramida Sunca” učenici su bili podijeljeni u dvije grupe te u pratnji vodiča prošli tunelom Ravne 2 i upoznali se sa predmetima i objektima koji su pronađeni tokom kopanja kao i značaju tunela sa aspekta zračenja energije.
Zahvaljujemo se svim vodičima i stručnim osobama koji su učenicima predstavili svoja postrojenja, gradove, muzeje i parkove na trudu, zalaganju i izdvojenom vremenu.
Sve posjete učenici su izvodili u pratnji profesorica: Mirzete Avdaković Hadžić, Selme Mehić i profesora Husičić Nedžada.