U organizaciji aktiva prirodnih nauka JU Gimnazije “Dr. Mustafa Kamarić” Gračanica, učenici i profesori su imali priliku da upoznaju kako prirodne ljepote tako i kulturno-historijsko nasljeđe Bosne i Hercegovine. Ove godine je to bila posjeta nacionalnim parkovima “Kozara” i “Una”. Tokom obilaska sjevernih, sjeverozapadnih i središnjih dijelova Bosne i Hercegovine, posjetili smo sljedeća mjesta:

Banjaluka:

U ovom drugom po veličini gradu u BiH posjetili smo džamiju Ferhadija gdje smo imali prigodno predavanje o historijatu ove banjalučke ljepotice od strane predstavnika Medžlisa IZ Banjaluka. Potom je uslijedila šetnja korz Kastel, gdje su učenici upoznati sa historijom ne samo tvrđave nego i grada Banjaluka. Na kraju  smo se prošetali centrom grada , osvježili u obližnjim slastičarnama i krenuli put Kozare

NP “Kozara”

Tokom putovanja kroz Kozaru, prisjetili smo se historijske bitke na Kozari , velikom stradanju civila kako u II sv.ratu tako i posljednjem ratu nastalom agresijom na BiH 1992.  Učenici su posjetili i Muzej u sklopu Memorijalnog centra Kozara. NP Kozara je prepuna turističkih atrakcija. Jedna od takvih je i edukativna staza na kojoj možete upoznati floru i faunu ove prelijepe planine.

Tvrđava Ostrožac

Tvrđava koja se nalazi u naselju Ostrožac, općina Cazin. Njegov naziv se spominje još 1286 godine. Ostrošcem od 1576 godine skoro 300 godina upravljaju kapetani , članovi porodice Beširević. Zbog dugog gospodarenja ova porodica je naslijedila pravo na stari grad i utvrdu. Porodica Beširević prodaje grad  Lotharu von Berksu načelniku Bihaćkog okruga od 1896 – 1905 .godine. Tvrđava je i kiparska kolonija od 1969.godine

Bihać

Nakon što smo se smjestili u hotel Irish u Bihaću, posjetili smo grad u večernjim satima i kratko prije večere obišli poznate znamenitosti ovog grada. Tokom obilaska primijetili smo veliki broj mladih ljudi sa Bliskog istoka koji svoj spas i egzistenciju traže u zemljama Evrope, a ovdje su samo u prolazu ogrnuti dekama a neki u papučama po ne baš ugodnih 17 stepeni Celzija. Nakon večere u uvijek prijatnom restoranu “Čardak na Uni” vratili smo se u hotel.

NP “Una”

Nakon doručka, krenuli smo put NP “Una”. U pratnji ljubaznog turističkog vodiča NP “Una”, tokom cijelog puta imali smo priliku čuti interesantne stvari o ovom nacionalnom parku. U to vrijeme se održavala i maratonska utrka krot NP “Una” tako da smo pored prirodnih ljepota Štrbačkog buka imali priliku čuti i proglašenje pobjednika ove maratonske utrke. Učenici su iskoristili ovu posjetu da naprave odlične fotografije i video zapise naorčito kada su rafteri iz Mađarske skokom sa 22 metra visine sa najvišeg slapa izmamili prve aplauze.

Jajce i Travnik

U povratku prema kući uslijedila je prva pauza za ručak u kraljevskom gradu Jajcu koji je bio prepun turista a potom i vezirskom gradu Travniku.

Učenici su imali priliku da tokom dvodnevnog druženja ne samo da upoznaju prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, njene gradove, spomenike, rijeke i planine, nego su kroz veselu atmosferu tokom putovanja još više učvrstili svoja prijateljstva i želju da se ovakva putovanja dešavaju i u budućnosti.