Nakon dužeg perioda izolacije uslijed pandemije uzrokovane virusom COVID–19, učenicima su konačno otvoreni putevi za putovanja i stručne posjete. Tako su učenici naše škole u subotu 11.juna 2022. krenuli na dvodnevno putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu.

Krajnja destinacija našeg putovanja je bila pećina Vjetrenica. Učenici su imali priliku da kroz interesantna izlaganja turističke voditeljke Helene, upoznaju sa ovim čudom koji je stvorila priroda. Nakon posjete pećini Vjetrenica, učenici su imali priliku da posjete biospeleološki muzej i kroz slike i eksponate koji su izloženi u muzeju dožive biodiverzitet Popovog polja i pećine Vjetrenica.

Nakon Vjetrenice, nastavljamo putovanje u pravcu grada Stolac. Već izmoreni nakon dugog puta, malo smo predahnuli u restoranu Behar u Stocu, gdje smo i imali jedan solidan ručak. No kako nas je naš plan puta tjerao dalje, dočekujemo naše turističke vodiče Nasihu i Ibrahima, učenike drugog razreda SŠC Stolac i članove turističke sekcije, koji su nas proveli kroz grad Stolac i doveli do starog grada Vidoška. Tu smo imali jedno interesantno izlaganje članova turističke sekcije SŠC Stolac. Kako smo već malo kasnili sa našim planom, nismo mogli dugo da uživamo u ljepotama grada Stoca te nastavljamo put Mostara.

U naš hotel „Medium“ u Mostaru, stižemo već oko 17:40. Učenici imaju priliku da se osvježe i odmore prije večernjeg izlaska u grad Mostar. U ranim večernjim satima je vrijeme prelijepo, ni pretoplo a ni hladno uz mali vjetrić i prelijep zalazak sunca. U kafićima grada se uveliko čuju reporteri koji izvještavaju o utakmici Crna Gora : Bosna i Hercegovina. No učenicima baš i nije do utakmice nego su se prepustili čarima grada Mostara. Možete vidjeti sa fotografija koje su nam poslali.

U ranim jutarnjim satima, nakon doručka, napuštamo hotel i krećemo u pravcu Konjica. Naša sljedeća destinacija je Titov bunker, megalomanski projekat koji je trebao biti sklonište najutjecajnijim ljudima u tadašnjoj Jugoslaviji u slučaju nuklearnog rata. Učenici se dijele u dvije grupe i počinje razgledanje bunkera u pratnji turističkih vodiča. Razgledanje traje skoro sat vremena i na učenike i profesore je ostavio veliki utisak. Učenici su imali priliku da tokom posjete ovom bunkeru čuju i vide neke historijske činjenice o Jugoslaviji.

Naša sljedeća destinacija je Zemalski muzej u Sarajevu. Za skoro nepun sat vremena, od Konjica, već smo bili ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Muzej je zaista lijepo uređen, i u pratnji profesora i biologije, hemije i historije može se održati veoma kvalitetan i efikasan čas. Šteta što smo za razgledanje imali samo sat vremena a malo bi bio i sljedeći sat. Preporučio bih svima da ukoliko imaju vremna da obavezno posjete ovo prelijepo zadnje u glavnom gradu naše domovine.

Slijedi individualno razgledanje grada u trajanju od tri sata, kako bi učenici iskoristili priliku za druženje sa prijateljima, kupovinu suvenira i stvari i posjetu rodbini i sl.

Možemo reći da je stručna posjeta predvođena profesorom biologije, Kemalom Helićem i profesorom informatike, Nedžadom Husičićem bila veoma poučna i ispunila očekivanja i učenika i nastavnika. Učenici su tokom dvodnevne posjete  imali priiliku da se upoznaju sa prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, kulturno historijskim spomenicima gradova, Stoca, Mostara i Sarajeva, prirodnim fenomenom, pećinom Vjetrenica, te biologijom, historijom, etnologijom  u malom u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

No učenicima naravno najupečatljiviji trenuci su bili druženja i razvijanje prijateljstva kroz pjesmu i smijeh, kako u autobusu tako i u hotelu. Želja da se ponovi nešto slično je uslijedila odmah nakon povratka u školu.