U okviru realizacije NPP iz nastave informatike, učenici četvrtih razreda opće gimnazije su u pratnji profesora informatike Nedžada Husičića posjetili firmu TRING d.o.o. Gračanica.

Tring doo je vodeći proizvođač fiskalnih sistema za područje FBIH i ponuđač  kvalitetnih proizvoda, usluga i rješenja iz oblasti informatike, elektronike i mašinstva.

Učenike je dočekao i dobrodošlicu zaželio direktor prodaje, Nihad Hadžihasanović koji je učenike upoznao sa historijatom firme, njenim proizvodima i uslugama , strukturom organizacije ,njenoj perspektivi i općenito ove vrste zanimanja u budućnosti.

Učenici su nakon toga krenuli u obilazak firme, krenuvši od razvojnog sektora, sektora programiranja, do proizvodnje i formiranja gotovog proizvoda. 

Kroz proizvodnju ih je proveo direktor proizvodnje  Elmir Dedić i održao predavanje o sistemu proizvodnje jednog od TRING uređaja.

Šef PCB (Printed Circuit Board) proizvodnje Mustafa Dedić, je učenike proveo kroz proces proizvodnje štampanih (matičnih) ploča.

Zahvaljujemo se firmi TRING na susretljivosti i saradnji. Ovo je bilo jedno lijepo iskustvo učenike i pomoć u donošenju odluke za sve one koji se u budućnosti planiraju baviti ovom vrstom posla.