U okviru realizacije nastave historije, učenici prvih razreda su u petak 3.11.2017.godine ,posjetili Zavičajnu muzejsku zbirku opčine Gračanica.

Ova zbirka postojala je i ranije ali nikad nije mogla da se na adekvatan način predstavi javnosti sve do 2013.godine kada dolazi do njenog ponovog formiranja.

Nadamo se da čemo sada imati stalnu muzejsku zbirku koja če svjedočiti o histroiji  ljudi ovog kraja.

U njoj se čuva dio prikupljenog, stručno obrađenog, izloženog i na taj način spašenog pokretnog kulturnog blaga gračaničkog kraja.Tu možemo vidjeti predmete iz prirodnog, arheološkog, historijskog, numizmatičkog, te etnografskog dijela zbirke.

Ostaci koji su tu izloženi su:

  1. Panonsko more – govori nam da je na ovom mjestu prije nekoliko godina bilo more,o tome svjedoče i brojni fosili morskih i slatkovodnih živih bića,školjki.
  2. Prvo naselje i nastanak prvih zemljoradnika-prva naselja se vežu za neolit.Najznačajnije mjesto je Korića Han.Tu su pronađeni ostaci koji govore o vještini stanovništva pri izradi kamenog alata.
  3. Vrijeme stočara i ratnika-pronađene kamene sjekire i bakarno oruđe kao i ostaci od bronze i keramike.
  4. Srednjovjekovni korijeni govore o nastanaku imena Gračanica još u srednjem vijeku. O tome svjedoče i ostaci oklopa,oružja izloženih u muzeju.
  5. Gračanički ratnici i junaci-ovaj prostor se poznaje po hrabrim junacima.O tome govore ostaci oružja,pjesme,zapisi.
  6. Tradicija zanatstva u Gračanici je imala veoma duge korijene.O tome govori rudnik željeza.Zahvaljujući zanatstvu Gračanica dobiva oblik kasabe.Iz ovog perioda imamo stare zanatske alate i zanatske proizvode izložene u zbirci.

Za sve ljubitelje historije predlažemo da posjete zbirku jer tu mogu mnogo saznati o historiji svog grada.

Izvijestila :Armina Škapur