VIJEĆE UČENIKA OBILJEŽILO MEĐUNARODNI DAN SREDNJOŠKOLACA

Srednjoškolci iz čitave Evrope obilježavaju 17. novembar kao međunarodni dan srednjoškolaca, dan međunarodnog poštovanja učeničkog, prije svega srednjoškolskog aktivizma.

Ovaj dan je prvi put obilježen 1941. godine u Londonu, a tradicija je zadržana zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Evrope koje su sa različitim srednjoškolskim pokretima širom Evrope pregovarale da Ujedinjene nacije zvanično prepoznaju ovaj dan kao srednjoškolski. Tokom 1939. godine Nacisti u Čehoslovačkoj su ugušili demonstraciju koja je pokrenuta od strane studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta Čarls u Pragu. Ove demonstracije su održane u cilju komemoracije stvaranje Češke Republike, a rezultirale su smrću Jana Opletala. Opletal, običan student na fakultetu, je najprije bio teško ranjen a ubrzo je i preminuo, 11. novembra. Njegova sahrana, održana 15. novembra, je bila posjećena od strane hiljade studenata i na kraju se pretvorila u anti-nacističku demonstraciju. Nacisti su nakon te demonstracije preuzeli drastične mjere. Svi češki fakulteti i visokoškolske ustanove su zatvorene, više od 1200 studenata je odvedeno u koncetracione logore, a 17. novembra je ubijeno devet studenata i profesora. 17. novembar je odabran za Međunarodni dan srednjoškolaca u znak sjećanja na ove žrtve.

Ove godine mi ispred Vijeće učenika GDMK u žižu dešavanja stavljamo pozitivne priče jer želimo pokazati koliko srednjoškolaci vrijede i koliko je jak naš duh. Zbog toga smo organizovali predstavljanje takmičara i talenata naše škole u cilju promoviranja pravih vrijednosti, te da bismo se što bolje međusobno upoznali. Ovom prilikom napravili smo i malu izložbu likovnih radova naših mladih umjetnika.

Izvijestila: Merima Šestan