U posjeti sajmu knjige “Interliber 2018” Zagreb

U periodu od 13. do 18. novembra održana je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj pod nazivom Interliber. Interliber predstavlja najbolju platformu za promociju knjiga, pisaca, čitanja i znanosti. Paviljoni Interlibera bili su popunjeni sa više od 300 izlagača. Brojni naslovi svjetski poznatih bestselera i razne književne spisateljske zvijezde su samo dio ogromne ponude ovog sajma. Continue reading “U posjeti sajmu knjige “Interliber 2018” Zagreb”

Obilježili smo Međunarodni dan srednjoškolaca

17. novembar proglašen je Međunarodnim danom srednjoškolaca 1939. godine u Londonu od strane Međunarodnog vijeća studenata kao znak sjećanja na studentske demonstracije u Pragu koje su Nacisti ugušili zatvorivši sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslavši više od 1200 studenata u koncentracione logore, dok je devet studenata i profesora strijeljano.

1939. godine nacističke vlasti su zaustavile demonstracije u Pragu koje su u znak nezavisnosti Čehoslovačke Republike pokrenuli studenti Medicinskog fakulteta Karlovog Univerziteta. Tokom demonstracija student Jan Opletal je ustrijeljen i preminuo je 11. novembra.

15. novembra, njegova pogrebna povorka koja se sastojala od hiljada srednjoškolaca i studenata, pretvorena je u anti-nacističke demonstracije. Nacisti su na demonstracije odgovorili zatvaranjem svih ustanova visokog obrazovanja i poslavši više od 1200 studenata u koncentracione logore. 17. novembra devet studenata i profesora je strijeljano. Zbog toga, ovaj dan obilježava se kao Međunarodni dan studenata. Prvi Međunarodni dan studenata obilježio se 1941. godine.

Zanimljivo je da su se na ovaj datum dogodili i drugi događaji koji su povezani sa studentskim nemirima. 1973. godine grčka vojska je napala na zgradu atenske politehnike, u kojoj su se zabarikadirali studenti. Otpor studenata je predstavljao početak kraja diktature, koja je trajala do jula sljedeće godine. Zbog tih događaja Grčka je 17. novembar proglasila kao Dan grčkih studenata.

Vijeće učenika naše škole je ovaj dan obilježilo prigodnim aktivnostima. Održali smo zabavne radionice sa svim učenicima sa ciljem da se svi bolje upoznamo i saznamo nešto više jedni o drugima. Razgovarali smo, smijali se i igrali, te na najljepši mogući način obilježili naš dan.
Održali smo i kratki program gdje se predsjednica Vijeća učenika Lejla Vražalica govorom se obratila svim prisutnima, a potom nas i razveselila pjevajući pjesmu “Ljubavna”.

Sretan nam Međunarodni dan srednjoškolaca, naš dan!

Izvijestila: Merima Šestan