Bosanskohercegovački predstavnici osvojili su bronzanu medalju na  Evropskoj juniorskoj olimpijadi iz informatike (EJOI 2022) koja je održana od 19. septembra do 25. septembra u Ukrajini.
Na olimpijadi su učestvovale 32 zemalje sa ukupno 172 takmičara. Obzirom da se radi o informatici, te da je domaćin takmičenja ove godine bila Ukrajina, takmičenje se održalo u online formatu.
Naš gimnazijalac, Adnan Hajdić, učenik Ic razreda, smjer Inforamcione tehnologije, uz druge kolege učenike Faruk Demirović, Farah Demirović, Alen Avdibegović, činili su tim juniora koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Evropskoj olimpijadi iz informatike za juniore. Tim je predvodio Amer Zavlan.

Ovi učenici su se pokazali kao najbolji na Državnom takmičenju iz informatike za učenike osnovnih škola i na taj način izborili plasman na EJOI 2022.

Učenica Farah Demirović, učenica Richmond Park International Secondary School Sarajevo, osvojila je bronzanu medalju u jakoj konkurenciji, te time zauzela svoje mjesto među najboljim informatičarima Evrope.

Medalje i ostala priznanja za znanje su, prije svega, rezultat napornog rada i talenta ovih učenika. Također, to je rezultat znanja, napora i redovnih aktivnosti članova BHOI, koji su sa nadležnim ministarstvima organizatori takmičenja od općinskih do državnog nivoa.

Nadamo se da će ovaj uspjeh potaknuti i druge mlade ljude u Bosni i Hercegovini da otkriju svoj talent i ostvare slične rezultate u budućnosti.