Danas su članovi Vijeća učenika Gimnazije “Dr. Mustafa Kamarić” Gračanica i Mješovite srednje škole Gračanica zajedno sa ostalim učenicima mirnom šetnjom obilježili 17. novembar – Međunarodni dan studenata i srednjoškolaca.

 

Razlog zašto učenici i studenti ubilježuju ovaj dan je sljedeći:

U glavnom gradu Češke, Pragu, nacisti su zatvorili sve ustanove visokog obrazovanja kako bi drastično smanjili razvoj edukacije kod studenata. Studenti nisu bili zadovoljni, borili su se za svoja prava da uče tako što su sudjelovali na protestima. Zato 17. 11. 1939. godine, nacisti su poslali više od 1200 studenata u koncentracione logore, ubivši još 9 studenata na licu mjesta. Zbog njihove hrabrosti da se suprotstave većoj i jačoj sili samo za pristup edukaciji i znanju vrijedi da ovaj dan upamtimo, ne kao praznik, već kao dan koji se treba pamtiti kao borba svih studenata što je tadašnji sistem iznevjerio, tako da se to ne ponovi.

Naši učenici su osim mirne šetnje pročitali i referat o Danu srednjoškolaca u svim razredima naše gimnazije, postavili pano na koji su učenici pisali nastavak stiha “Da sam ja neko…”  te počastili učenike i profesore čokobananicama sa motivacionim porukama .

Kako je to izgledalo pogledajte u galeriji slika: