U sklopu obilježavanja Evropske sedmice programiranja, danas 18.10.2022.godine, Udruženje profesora i nastavnika informatike u Tuzlanskom kantonu organizovalo je školsko takmičenje učenika srednjih škola Tuzlanskog kantona iz opće informatike.

Takmičenje je individualnog  karaktera i obuhvata sve oblasti iz informatike koja se izučavaju u srednjim školama: informacioni i komunikacioni sistemi, hardware, sistemski software, MS Office (Word, Excel, PoerPoint), računarske mreže, numerički sistemi i Bulova algebra, baze podataka+SQL, vektorska i rasterska grafika,multimedija, algoritmi i programiranje.

Takmičenje se realizuje u dva nivoa, školsko i kantonalno takmičenje. Školska takmičenja su održana danas u 12:15-13:00, istovremeno u svim srednjim školama na Tuzlanskom kantonu, a kantonalno  takmičenje će se održati 22.10.2022. u KŠC „Sv. Franjo“ Tuzla.

Više informacija o projektu možete pogledati na web stranici http://digitalstudent.upinitk.ba

Pet najboljih učenika stiče pravo besplatnog polaganja međunardono priznatog ICDL certifikata, a tri najbolja učenika očekuju vrijedne nagrade.

U našoj Gimnaziji na današnjem školskom takmičenju su učestovala 24 učenika od I do IV razreda, a prva tri mjesta koja ujedno i predstavljaju našu školu na kantonalnom takmičenju su osvojili:

1.mjesto – Avdić Emir Ic 

2.mjesto – Alić Eldar IVc

3.mjesto – Hajdić Adnan Ic

Čestitamo svim učesnicima takmičenja, a najboljima iskrene želje da na Kantonalnom takmičenju ostvare što bolje rezultate.